Huize Stol-Vennema

 

EXPOSITIE De Wadd’n Quilters Baflo 12 en 13 april 2024

De Wadd’n Quilters organiseren voor de 10de keer hun tweejaarlijkse quilttentoonstelling verdeeld over 5 locaties. Het thema is: “Feest”.

U kunt genieten van ruim 100 quilts en ander textiel, van traditioneel tot modern richting art in kunsthuis StolVennemahuis, een woning in de jaren dertig stijl, waarvan het interieur prachtig is gerestaureerd of de vier andere locaties zoals de middeleeuwse Laurentiuskerk met vrijstaande toren, Het Anker en het Dorpscentrum Agricola.

In het Dorpshuis zijn diverse verkoopstands met verschillende materialen en zelfgemaakte producten.

Expositie 12 en 13 april 2024

Locatie:

Kunsthuis Stol-Venemahuis, Emmastraat 9

Laurentiuskerk/Toren, Kostersgang 6

Het Anker, Lewestraat 8

Dorpscentrum Agricola, Heerestraat 21, Baflo

 

Openingstijden: vr/za 10.00-17.00 uur

Toegang gratis

 

Facebook: De Wadd’n Quilters Email: pealantorodijk@gmail.com

 

Expositie De Wadd’n Quilters Baflo

Vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2022 van 10.00-17.00 uur, toegang gratis

Locaties:

Kunsthuis Stol-Venemahuis, Emmastraat 9

Laurentiuskerk, Kostersgang 6

Het Anker, Lewestraat 8

Dorpscentrum Agricola, Heerestraat 21, Baflo

 

De Wadd’n Quilters organiseren voor de 9de keer hun tweejaarlijkse quilttentoonstelling verdeeld over 4 locaties. Het thema is: “De reis van je leven”.

U kunt genieten van ruim 100 quilts en ander textiel, van traditioneel tot modern richting art in kunsthuis Stol-Vennemahuis, een woning in de jaren dertig stijl, waarvan het interieur prachtig is gerestaureerd of de andere drie locaties als de middeleeuwse Laurentiuskerk met vrijstaande toren, Het Anker en het Dorpscentrum Agricola.

In het Dorpshuis zijn diverse verkoopstands met verschillende materialen en zelfgemaakte producten.

Ook worden er demonstraties gegeven op de locaties.

https://www.facebook.com/De Wadd’n Quilters Info: pealantorodijk@gmail.com (Alie Dijk)

 

Voorstelling "Lied zonder Woorden" door Trio Ridente

Dinsdag 24 maart 2020

Geen entree, maar wel: Vrijwillige bijdrage na afloop

Wat moeten we zonder ‘het Woord’? We zouden niet kunnen communiceren, niets kunnen benoemen, niets kunnen uitdrukken.

Maar hoe kan het dan dat we elkaar nog steeds zo slecht begrijpen? Hoe kan het dat één woord ons in een hokje kan plaatsen waar we niet willen zijn? Hoe kan het dat wij ons soms gevangen voelen in onze eigen taal? Deze vragen onderzoekt Trio Ridente in de voorstelling “Lied zonder Woorden”.

Het drietal bestaat uit twee zangeressen (Meike Wijma en Merel Wentink) en een pianiste (Julia Hoorman). In hun voorstellingen combineren ze klassieke liederen en duetten van uiteenlopende stijlperioden. De muziek gaat gepaard met theater en een open communicatie naar het publiek. Zo ontstaat er een nieuwe vorm van muziektheater.
In de voorstelling “Lied zonder Woorden” spelen zij zichzelf: drie jonge vrouwen die bezig zijn met verschillende levensvragen. Het doel van de voorstelling is de luisteraar aan het denken te zetten. Ze schuwen niet om het publiek erbij te betrekken en vragen te stellen. Door vraagstukken over “het Woord” met muziek te omlijsten, bieden ze de luisteraar een vluchtmogelijkheid. Muziek is een vorm van uiting waarbij juist geen woorden nodig zijn. Daarom dient ze in de voorstelling als een illustratie en drukt in haar taal uit waar de woorden tekortschieten.

poster design: Dora Bouman

Expositie in het Kunsthuis Stol Vennema

Het Stol Vennemahuis is geschikt gemaakt voor exposities van beeldend kunstenaars. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping is mogelijkheid voor exposeren. 

19, 20, 26 & 27 oktober 2019

EXPOSITIE

Keramiek, Portretten, Collages, Textiel, Schilderijen en Ruimtelijk werk

Vier kunstenaars Riemer Riemersma, Klaar Wakker, Martha van der Velde en Jacqueline Oude Grote Bevelsborg exposeren in de twee weekenden van de herfstvakantie in het Stol-Vennema huis in Baflo. Ze kennen elkaar van de tweejarige Kunstopleiding aan Academie de Werker in Groningen.

Tijdens een bezoek aan Huize Stol-Vennema zagen Jacqueline, Riemer, Martha en Klaar direct de mogelijkheden en uitdagingen om op die plek te exposeren. Het huis is prachtig, ingericht in de stijl van toen. Hoe kunnen wij onze kunst toevoegen zonder afbreuk te doen aan de inrichting? En deze misschien zelfs versterken? Hoe brengen wij onze zeer diverse werken bij elkaar, of juist niet?

Wat u als bezoeker te zien krijgt is een soms schurende mix van keramiek, portretten, textiel, collages, schilderijen en ruimtelijk werk. Zowel figuratief als abstract werk zoekt aansluiting bij het interieur en de stijl van het huis. Chaos, verstilling, spanning en schoonheid allemaal onder één dak!

U bent van harte welkom bij de opening op zaterdag 19 oktober tussen 15.30 en 17.00 uur. De expositie is vrij toegankelijk en ook te bezoeken op 20, 26 en 27 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur aan de Emmastraat 9 te Baflo (dichtbij het station).

 

26 mei 2019

5 & 6 april 2019

Drie kunstenaars exposeren in Stol-Vennemahuis

BAFLO – Tijdens de weekeinden van 25 & 26 augustus en 1 & 2 september 2018 is er in het Stol-Vennemahuis een expositie te zien van drie kunstenaars, die elk op hun eigen wijze laten zien, wat ze in hun mars hebben. Het gaat daarbij om schilderes Jenny Weegenaar- Possel, fotografe Stephanie Sopacua en keramiste Rika Dijkstra. Het gaat om een diversiteit in kunstuitingen.

Tijdens genoemde dagen is de expositie dagelijks gratis te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. De muzikale opening vindt plaats op zondag 26 augustus om 14.00 uur. Dat gebeurt door muzikale bijdrages van fluitiste Alice van der Meer, zangeres Rika Dijkstra (dat is dezelfde, die keramiek ten toon stelt) en pianist Wouter de Koning. Voor een inspirerend, verrassend en officieel openingswoord zorgt Stephanie Sopacua. De opening wordt daarnaast nog opgeluisterd met een glaasje en een hapje. 

Voor Jenny Weegenaar-Possel gaat het een beetje om een 'thuiswedstrijd'. Ze woont namelijk sinds 2006 in Baflo. Daar kwam de geboren Groningse terecht na een tijd in Breukelen en 28 jaar in 's Hertogenbosch te hebben gewoond. Toen begon ze haar opleiding bij NoorderAteliers, de school voor schilderkunst. Dit jaar begon ze ook nog aan een cursus bij Svetlana Tartakovska.

Jenny Weegenaar schildert naar waarneming en dan onderwerpen, die haar raken door schoonheid. Dat kunnen verschillende onderwerpen zijn: de zee, het Wad, schelpen, het Hoogeland, bloemen en ook haar geboortestad Groningen.

Voor Stephanie Sopacua is fotografie, naast een creatieve uiting ook communicatie. Ze ervaart fotografie als praten en het vertellen van een verhaal. Ze laat haar observaties spreken, vertaald in beeld. Ze spitst zich nooit bewust toe op een thema, maar de duidelijke aanwezigheid in haar beelden is toch de natuur. Daarbij gaat het niet alleen om de natuur als Flora en Fauna, maar ook om de natuur in de mens zelf, van een berglandschap tot een menselijke geboorte, alles is verbonden met de natuur, de natuur van de mens.

De beelden van Stephanie Sopacua komen in groot formaat, zodat het niet alleen om een 'foto' gaat, maar dat het ook een beleving wordt. Ze hoopt op deze manier te bereiken dat de natuur gezien wordt in al haar kwetsbaarheid en kracht. Naast eigen vrij werk, werkt ze ook in opdracht voor particulieren en bedrijven. Voor verdere informatie is  www.stephaniesopacua.com te raadplegen.

Rika Dijkstra, die werd geboren in Zoutkamp aan de Waddenzee, op de vette klei van het Hoge Noorden, belandde ooit op weg naar het toneel in de muziek. Na een jarenlange carrière in Zweden. Denemarken en later ook in Nederland, werd ze getriggerd door de klei, waar ze zelf vandaan kwam. Daarbij ging het om klei in al zijn hoedanigheden: de ruige klei, de stugge en soepele klein, het mengen ervan, het experimenteren met het verwerken van verschillende soorten klei in één stuk , waardoor figuren ontstonden, waar de fantasie op los gelaten kon worden zonder restricties, waarbij ook nog alles mocht en alles kon, maar dan wel totdat de klei anders besliste. Wat een vrijheid! Rika Dijkstra volgde lessen bij gerenommeerde keramisten, ontdekte van alles en werd kritisch bekeken. Ze kan er niet meer zonder.

Archief:

 

 

28 april t/m 6 mei 2018

 

 

MEEZING KERSTCONCERT VOOR JONG EN OUD ♫ ♫

zondag 17 december 2017 om 15 uur

Stol -Vennemahuis , Emmastraat 9 Baflo

HOUT speelt sfeervolle muziek en kerstliederen

HOUT bestaat uit

Alice van der Meer -  blokfluiten   www.alicevandermeer.nl

John de Jong         -  piano 

Zondag 3 september van 13.00 tot 17.00 uur, toegang gratis
“Vollek! Kunst in Hoes”, expositie en muziek
Renate Martini (schilderkunst, decoratieve schilderijen)
Tjitske Dijkstra (textiele kunst)
Marjon Koopman (keramische beelden)

Vijf kunstenaars -in vier heel verschillende disciplines- hebben elkaar gevonden in hun  enthousiasme  tijdens de textieldagen op  Landgoed Verhildersum   in Leens.

Die klik krijgt een staartje  in de gezamenlijk vormgegeven expositie    “Vollek!” (kunst ien hoes) op zondag 3 september 2017  van 13.00-17.00 uur in het Kunsthuis Stol-Vennema,  Emmastraat 9 in Baflo.

Renate Martini: is decoratieschilder en docent tekenen en schilderen van o.a. trompe l’oeil technieken. Ze heeft een brede interesse in “ alles met verf”  en veel kennis van ambachtelijke technieken. In haar eigen werk zoekt ze steeds de verbinding tussen ambacht en kunst. Daarbij staat experimenteren  voorop.

Tjitske Dijkstra: is naast haar werk als rekendocent  actief op allerlei gebieden binnen kunst en cultuur. Ze schrijft gedichten, heeft 298.000 kraanvogels gevouwen  en initieerde en realiseerde  op Schiermonnikoog  het Midwinterfestival. Bij kringloopwinkels verzamelde borduurschilderijen gunt  zij een prachtig tweede leven als meubelbekleding of bijvoorbeeld als jas.

Marjon Koopman:  is onderwijzeres geweest en autodidact  als het gaat om vormgeven in en werken met klei.  Ze laat zich graag uitdagen door de technische en creatieve  mogelijkheden die klei biedt en werkt het liefst vanuit een basisvorm, waarna ze de verdere vormgeving  spontaan laat ontstaan.  Zo maakt ze potten, schalen, dikke vrouwfiguren en fantasiedieren, vaak met een knipoog. 

Martin Korthuis: is zanger, gitarist en tekstschrijver en vormt  samen met  Eddo Pol een muzikaal duo, dat prachtige liedjes schrijft.  Martin zingt al vanaf 1998  liedjes  in zijn moerstaal, het Grunnens.   Met regelmaat  brengt  hij Gronings-talige cd’s uit.

Eddo Pol: begon als  vijftienjarige met gitaarspelen en speelde in meerdere bands in binnen- en buitenland. Hij speelt voornamelijk en het liefst  eigen composities in twee bands en samen met Martin.  In mei van dit  jaar brachten ze een mooie cd uit onder de titel  “Nij” (een nieuwe veelbelovende muzikale toekomst).

Martin en Eddo  verzorgen het muzikale deel van de middag. 

De middag wordt  om 13.00 uur geopend door Gerrit  Alssema, directeur van Landgoed Verhildersum in Leens. Daarna kunt u een wandeling door het Stol-Vennemahuis  maken en de kunst bekijken en beleven.

 

 27 t/m 30 april 2017: Beelden van Greet Veenhoff en schilderijen van Jenny Weegenaar

 

Greet Veenhoff  volgde haar beeldende opleiding aan het Kunstencentrum in Groningen. In Pietrasanta ( Italië ) leerde zij beeldhouwen uit marmer.

De beelden  zijn expressief en ontstaan vanuit haar fantasie.  Het   menselijk lichaam in al zijn verschijningsvormen fascineert haar en als kind was zij al in staat de mensen in haar omgeving scherp te observeren en portretten te maken met treffende gelijkenis.  

Vooral de kwetsbare mens probeert zij in het beeld te vangen: vaak zijn het naar binnen gerichte persoonlijkheden die de fantasie prikkelen: wie is dat kind, die man of vrouw? Wat zijn de gedachten, gevoelens?

Speelse elementen en experimenten met glazuren en verf geven kleur aan haar recente werk. 

“Kunst beeldt uit wat de kunstenaar bedoelt en/of voelt. De kijker interpreteert het op zijn of haar manier en geeft er een eigen betekenis aan"

www.greetveenhoff.nl

Jenny Weegenaar heeft  op de  NoorderAteliers een klassiek Curriculum gevolgd en afgerond. In 2015 heeft ze met een kleine groep vanuit het Curriculum een jaar aan portret en model gewerkt. Dit jaar is ze bezig met portret. Bij haar werk gaat het vooral om weerspiegelingen, een weerspiegeling van een onderwerp uit de directe omgeving, het Hoogeland of vanuit een reis.

Wat opvalt door schoonheid, dat is wat ze  wil weergeven op paneel of doek.

De kennis van de klassieken gebruik ze om te schilderen in haar eigen stijl. De prerafaëlieten inspireren haar, vooral om in die stijl het onderwerp in een kenmerkende omgeving neer te zetten. Bij het kijken naar haar werken wordt de aandacht getrokken naar een dominante voorstelling binnen het geheel. Het is realistisch of vervreemdend

https://jennyweegenaar.wordpress.com/

Op  Vrijdag 7 en zaterdag 8 april 2017 was er een expositie met quilts van De Wadd’n Quilters, Baflo, contactpersoon: Alie Dijk, telefoon 06-22678324 , pealantorodijk@hetnet.nl

 

Tekeningen van Robin en Sander Mathlener  waren te zien op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017. www.robinmathlener.nl

Joan Stam exposeerde portretten en stillevens tijdens een tweedaagse expositie op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016 van 11.00 tot 17.00 uur. Na het welkomswoord door Fons van Wanroij was er aansluitend een klein zangconcert door Michiel de Vries, bariton, begeleid door Jan Lameris, piano. Er werden liederen gezongen van Schumann, Brahms, Mahler en Vaughan-Williams.

 Jenny Weegenaar exposeerde als eerste kunstenaar in het Kunsthuis op zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2016 van 11.00 tot 17.00 uur. Informatie over Jenny Weegenaar kunt u vinden op haar website https://jennyweegenaar.wordpress.com

De muzikale omlijsting op zaterdag 27 augustus om 14 uur en 15 uur werd verzorgd door Roel Siegers, piano, Alice van der Meer, blokfluiten, Titia van Goudoever, cello. Zij speelden werken van o.a. Piazzolla, Telemann & Händel. Op zondag 28 augustus was er van 14.00 - 14.30 uur een optreden van Noah (16 jaar), viool, piano & Joshua (9 jaar), cello, piano

Jenny Weegenaar  is geboren in de stad Groningen. Na enkele jaren in Breukelen en 28 jaar jaar in ‘s-Hertogenbosch gewoond te hebben, woont ze sinds 2006 in Baflo.

Vanaf 2006  schildert ze bij de  NoorderAteliers, de school voor schilderkunst. De afgelopen jaren heeft ze op de  NoorderAteliers een klassiek Curriculum gevolgd en afgerond. Vanaf september 2015 verdiept  ze zich met een kleine groep vanuit het Curriculum in portret en model.

Bij haar werk gaat het vooral om weerspiegelingen, een weerspiegeling van een onderwerp uit de directe omgeving, het Hoogeland of vanuit een reis.

Wat opvalt door schoonheid, dat is wat ze  wil weergeven op paneel of doek.

De kennis van de klassieken gebruik ze om te schilderen in haar eigen stijl.

De prerafaëlieten inspireren haar, vooral om in die stijl het onderwerp in een kenmerkende omgeving neer te zetten.

Bij het kijken naar haar werken wordt de aandacht getrokken naar een dominante voorstelling binnen het geheel. Het is realistisch of vervreemdend.

Schilderen, zoals je fotografeert, vanuit een standplaats inzoomen op een intrigerend onderwerp in een inspirerende omgeving.

De afgelopen jaren ëxposeerde ze in ziekenhuizen, galerieën, een winkel in designmeubels en jaarlijks tijdens de Kunstroute Baflo/Rasquert en op vele andere locaties.